Idag har de flesta människor någon form av digital kamera. Det kan vara en avancerad systemkamera med möjlighet att ställa in allt från bländare, ISO-tal eller slutartid men man kan också använda sin smartphone som idag har väldigt många pixlar och bra kvalitet på bilderna. Att bara ta bilder hur som helst utan att ha en tanke på hur motivet, omgivningen, vinklar eller ljuset gestaltar sig i bilden kan göra att bilden ser tråkig åt. Med några enkla knep så kan du göra underverk med dina bilder så att de blir spännande och roliga att visa och titta på, och även att sälja. Här kommer 8 enkla knep för hur du tar bättre bilder.

1. Ljuset är A & O

Alla professionella fotografer håller nog med om att ljuset är det viktigaste som finns när man ska ta ett kort. De har också med sig blixtar, ljus-reflektioner och lampor när de tar bilder, men så långt behöver man inte gå. Man kan ta fina bilder med den bästa lampan som finns, nämligen solen :-). Det man ska tänka på är att ha ljuset i ryggen och motivet framför dig. Om du ska ta kort inomhus så ställer du dig vid fönstret och fotograferar inåt. Då får motiven ett jämt ljus och inga mörka och gråa partier uppkommer. Du kan fotografera mot ljus om:
– du vill skapa siluetter (läs punkt 6)
– solen inte är så stark. T.ex. vid soluppgång, solnedgång eller i dimma.

2. Ta enkla bilder

När man tar bilder så har man en tendens att komplicera bilden genom att ta in så många motiv som möjligt, vilket distraherar åskådaren och gör det mycket svårare att få en harmonisk och stilren bild. Ett intressant objekt är det enda du behöver för att skapa en minnesvärd bild. När man delar bilder på Facebook eller Instagram så är bilden inte så stor och om du då har bilder med mycket innehåll så kan det bli riktigt rörigt.

9 Tips för bättre bilder 2 - Digifle

3. Fotografera lågt

Majoriteten tar bilder stående i nivå med ansiktet eller bröstet för att det är smidigast så, men det är inte alltid som detta är den bästa positionen. Du kan enkelt förbättra dina bilder genom att pröva nya vinklar, och oftast från man riktigt intressanta och bra bilder genom att fotografera lågt.

9 Tips för bättre bilder 3 - Digifile

4. Visa djup i landskapsbilder och storstäder

När man tar fotografier utomhus oavsett ifall det är ett fint landskap eller i en storstad så ska man försöka få ett djup i bilden. Det man kan tänka på är förgrund, mellangrund och bakgrund. Att bara ta en bild på ett berg i horisonten är inte så spännande. Om du däremot tar med en sten eller träd i förgrunden, en sjö i mellangrunden och berget i bakgrunden så blir bilden levande och resultatet blir en bild som har ett djup.

9 Tips för bättre bilder 4 - Digifile

5. Inkludera skuggor i din komposition

Oftast är man så fokuserad med att få med huvudobjektet i bilden att man glömmer bort det rutomkring. På morgonen eller kvällen när solen är låg så kan man få väldigt fina bilder genom att ta med skuggan i kompositionen.

9 Tips för bättre bilder 6 - Digifile

6. Ta siluettbilder

Att fånga siluetter är bland de mest spännande fotografier som finns och det är enklare än du tror. Det enda du behöver göra för att fånga siluetterna är att ställa ett objekt framför solen så att solstrålarna skiner runtom objektet. Allting som är i höjd med objektet kommer att bli siluetter. Siluetter fångas enklast på morgonen eller kvällen då solen är låg.

9 Tips för bättre bilder 7 - Digifile

7. Fotografera reflektioner

Reflektioner är enkla att missa när man tar en bild men nästan omöjliga att ignorera i ett fotografi. Du kan hitta reflektioner i en mängd föremål såsom glas, is och byggnader men vatten är nog den bästa ytan när du vill fånga reflektioner. Det som är häftigt med vatten är att reflektionen får en vågformad och ojämn yta vilket skapar djup i bilden. Placera kameran lågt precis intill vattnet. Om det inte finns några vågor på vattnet så kan du lätt skapa egna med handen.

9 Tips för bättre bilder 8 - Digifile

8. Samma höjd som motivet

Det absolut största misstaget som många gör när de fotograferar barn, djur eller blommor är att ta bilden stående och fotografera nedåt. Detta skapar ett fågelperspektiv och gör att motivet försvinner in i bakgrunden. Ta bilden från samma höjd som motivet är så får du en mer intressant komposition och istället för att få med med gatan eller rabatten så kan du fånga en fin himmel eller flera blommor i olika nivåer och distanser. Släng på lite vatten på blommorna också så blir vattendropparna väldigt effektfullt också.

9 Tips för bättre bilder 5 - Digifile

9. Lägg på ett filter

Genom att lägga på ett digitalt filter så kan du få väldigt häftiga bilder. I din smartphone är det superenkelt genom att använda Instagram eller om du t.ex. använder Iphone så finns det också filters i kamera-appen. Digitala Systemkameror har också filters men eftersom de ändå ska över till en dator så är det bättre att använda ett bildprogram på datorn. Picasa är gratis och enkelt. Med Adobe Photoshop och Adobe Lightroom så kan du göra det mesta men de är rätt dyra. Adobe har också en onlinetjänst som heter Photoshop Express Editor där du kan ladda upp bilden och redigera utan att behöva installera något program.

 
Vi hoppas att du tycker om tipsen och är sugen på att gå ut och ta riktigt bra bilder! När du gjort det, ladda upp och sälj dem på DigiFile.